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1.Imagen marcada / sin marcar VILLALBA, J.; COLLAZO, M.; BESIL, N.; REZENDE, S.; CESIO Clomazone: factores afectando la volatilización y su manejo. In: INIA TACUAREMBÓ. PROGRAMA NACIONAL DE ARROZ. Presentación resultados experimentales de arroz Zafra 2015-2016. 16 agosto, Artigas; 17 agosto, Tacuarembó, 2016. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2016. p. 25-28 (Serie Actividades de Difusión; 766)
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar VILLALBA, J.; BESIL, N.; REZENDE, S.; COLAZZO, M.; CESIO, V. Deposición de clomazone en cultivo de arroz y la volatilización posterior a la aplicación. In: Zorrilla, G.; Martínez, S.; Terra, J. A. Saravia, H. (Eds.) Arroz 2018. Montevideo (UY): INIA, 2018. p. 70-72. (INIA Serie Técnica; 246)
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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3.Imagen marcada / sin marcar BESIL, N.; REZENDE, S.; ALONZO, N.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H. Analytical methods for the routinely evaluation of pesticide residues in lemon fruits and by products. Research article. SN Applied Sciences, 2019, 1: 618. Article history: Received: 10 October 2018 / Accepted: 16 May 2019 / Published online: 22 May 2019.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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4.Imagen marcada / sin marcar REZENDE, S.; BANCHERO, S.; MIGUES, I.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.; BESIL, M.N. Variability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay. Ecletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59 Article history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021. Section Editor: Assis Vicente Benedetti. Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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5.Imagen marcada / sin marcar REZENDE, S.; BESIL, N.; BANCHERO, S.; MIGUEZ, I.; CESIO, V.; RIVAS, F.; LADO, J.; HEINZEN, H. Variability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay. (SII-P-5). [poster presentations]. Session II: Physiology and Fruit Quality. In: RIivas, F. (Ed.). IV International Symposium on Citrus Biotechnology. Book of Abstracts. Montevideo (UY): INIA. p. 46. (INIA Serie Técnica; 244)
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  10/07/2019
Actualizado :  10/07/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  BESIL, N.; REZENDE, S.; ALONZO, N.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.
Afiliación :  NATALIA BESIL, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República.; SOFÍA REZENDE, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; NOEL ALONZO, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; MARÍA VERÓNICA CESIO, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.
Título :  Analytical methods for the routinely evaluation of pesticide residues in lemon fruits and by products.
Complemento del título :  Research article.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  SN Applied Sciences, 2019, 1: 618.
ISSN :  2523-3971
DOI :  10.1007%2Fs42452-019-0626-x
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 10 October 2018 / Accepted: 16 May 2019 / Published online: 22 May 2019.
Contenido :  ABSTRACT. Citrus fruits and their by-products such as concentrated juices and essential oils are important intermediate by-products in the food industry that can selectively accumulate plant protection agrochemicals employed in their production. They are very difcult matrices for pesticide residue analysis due their high number and concentration of phytochemicals that could hamper the determinations. The fruit processing leads to the concentration/dilution or elimination of some of these natural products that change totally the nature of the matrix where the pesticides partition unevenly. Looking at the industrial process of the fruit, a unifed vision for the pesticide residues analysis throughout the lemon fruit chain production, useful for the routine analysis of the above mentioned three matrices is presented. The driven concept is the minimization of matrix efects through sample dilution of the concentrated by-products, either after sample treatment or not. This approach will contribute to the maintenance of the whole instrumental system. QuEChERS AOAC 2007.01 was selected as the most suitable protocol for routine determination of, residues of 16 the pesticides most commonly used in the fruits during the citrus production through liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (LC?MS/MS). The same protocol was applied for pesticide residue analysis in concentrated juice after diluting 4 times the sample to minimize the matrix efects. For the analysis of lemon e... Presentar Todo
Palabras claves :  CONCENTRATED LEMON JUICE; ESSENTIAL OILS; GC–MS; LC–MS/MS; LEMON FRUIT; PESTICIDE RESIDUES.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101866 - 1PXIAP - DDPP/SN Appl.Sc./2019
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